Ko spomini oživijo

Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana je ustanova, kjer je večina slepih in slabovidnih preživljala svoje osnovnošolske dni. Spomini nanje so oživeli na deževno soboto, 25. 5. 2013, ko smo se nekdanji učenci zavoda in zaposleni znova odpravili tja in v družbi znancev in prijateljev preživeli nekaj prijetnih uric.

Po uvodnem pozdravu je zbrane v zavodski dvorani sedanja ravnateljica zavoda povabila v dvorano Gimnazije Vič, kjer je potekala predstavitev knjige Znamenja pod kožo, katere avtor je nekdanji vzgojitelj zavoda. Govore sedanje ravnateljice zavoda ge. Katjuše Koprivnikar, nekdanjega dolgoletnega ravnatelja zavoda g. Staneta Florjančiča in avtorja knjige g. Zdravka Zupančiča so s svojimi nastopi popestrile pevke seksteta Pol ducata, ki deluje v okviru MDSS Ljubljana. Med prireditvijo in po njej je bilo mogoče predstavljano knjigo tudi kupiti. Izkupiček od prodaje je bil namenjen nakupu računalniških licenc za sedanje učence zavoda.

Predstavitvi je sledilo kosilo v zavodski jedilnici in druženje v dvorani v starem delu zavoda. Takrat smo se radovedneži lahko tudi sprehodili po zavodskih hodnikih, da bi ugotovili, kaj se je spremenilo od našega odhoda dalje. Sam sem opazil kar nekaj sprememb, med drugim tudi to, da so sobo, kjer sem prebil prvo noč v zavodu, spremenili v fitnes klub.

Vsega lepega je enkrat konec in tudi tisti dan ni bilo drugače. Po sproščenem klepetu in obujanju spominov smo se z znanci in prijatelji razšli v upanju, da se na istem kraju kmalu spet vidimo.

Luka Pavlin